Informasjon om lys

Lys lages av stearin, parafinvoks eller en blanding av disse.

STEARIN - lys i 100% stearin er de beste med hensyn til drypping, soting og de brenner lenge med en stor jevn flamme. Stearin er fremstilt av naturlig fettstoff. Dette er en hard voks som ikke bøyes i romtemperatur, eller når lysene blir utsatt for sollys/varme. Rene stearinlys er relativt kostbare, men man er til gjengjeld sikret den beste kvaliteten.

PARAFINVOKS - teknisk utarbeidet fra parafinolje, som igjen kommer fra oljeutvinning. Parafinlys er mykere enn stearinlys og tåler derfor bedre støt, men vil lettere bøye seg når de blir utsatt for varme og sollys. Parafinlys soter mer enn stearinlys og er mer ømfintlig for trekk. Parafinlys er rimeligere enn stearinlys og det er denne type lys de aller fleste bruker til daglig. Parafinvoks finnes i flere kvaliteter og det er derfor stor forskjell mellom lys laget av parafinvoks. Lys laget av god parafinvoks vil brenne lenge, være drypp- og luktfri, i motsatt tilfelle vil denne type lys brenne fort opp, dryppe og avgi lukt.

VOKSBLANDINGER - er en blanding av stearin og parafinvoks. En kombinasjon av parafin og stearin blir lys av god kvalitet som brenner med en jevn flamme og tåler mye.

 

Hvorfor drypper lys ?

TREKK - trekk er som oftest grunnen til at lys drypper. Plassér derfor ikke lys på steder hvor det er mye trekk og heller ikke på steder men stadig går forbi.

AVSTAND - husk at avstanden mellom brennende lys bør være 10cm. Plassér også lysene på god avstand fra f.eks.  peis, radiatorer og andre varmekilder.

VEKE - hvis veken er for lang kan lys raskt begynne å dryppe. Pass derfor på å holde veken kort ca. 1 cm.

KVALITET - pass på å kjøpe lys av god kvalitet og unngå at lys begynner å dryppe. Dette gjelder alle typer lys og vi anbefaler at du kjøper lys som er kvalitetsmerket.

 

Husk at lys brenner med åpen flamme og kan lett antenne ting den kommer i kontakt med.

Følger du disse enkle sikkerhetsreglene vil du kunne unngå ubehagelige overraskelser.

  • gå aldri fra brennende lys uten tilsyn.
  • ikke plassér lys på steder der det er trekk.
  • flytt aldri på brennende lys.
  • bruk lyseslukker til å slukke lyset - VANN MÅ ALDRI BENYTTES.
  • hold lys unna brennbare materialer og vær påpasselig ved bruk av lysmansjetter o.l.
  • hold veken kort, ca 1 cm
  • avstanden mellom brennende lys bør være minst 10cm
  • sørg for at lyset står stødig i staken og ikke har mulighet til å falle ut.
  • du bør forsikre deg om at du kjøper lys av god kvalitet og at disse passer til ditt formål.
  • bruk lysklype for å slukke lys. Da unngår man mye av den røyken man får når man blåser ut lys.

Andre gode råd:

Stearinlys: Anbefales brukt på lysfat, lysestaker og takkroner. Vi anbefaler ikke rene stearinlys i lykter, glasskolber o.l, da de lett kan dryppe der. Knip aldri veken helt ned på rene stearinlys, knip kun av helt ytterst hvis veken blir lang. La veken være ca en 1 cm og stå bøyd, da brenner rene stearinlys best. Drypper stearinlys er dette en "tørr og hard" masse som er forholdvis lett å fjerne.

Parafinvokslys/Voksblandinger: Anbefales brukt på lysfat, lysetaker, lykter, glasskolber m.m. Anbefales ikke i takkroner o.l, da vokslys tåler trekk dårligere enn stearinlys og lettere kan dryppe. Hold veken ca på 1cm, da unngår man at lyset kan begynne å blafre, sote og dryppe. Drypper parafinvokslys er dette en "seig og myk" masse som er vanskelig å fjerne. Ikke la vokslys stå i direkte solys o.l. da disse da lett bøyer seg.

Kubbelys: Vi anbefaler alltid at men brenner kubbelys så lenge at voksen smelter lengst ut mot kanten. Du vil da unngå at det danner seg ett hull i midten som flammen senere vil brenne seg ned i. Man må aldri brenne kubbelys i korte perioder, man vil da ødelegge lyset. Smale kubbelys fra 5-7cm bør minimum brenne 2-3 timer, større kubbelys 8-10cm bør minimum brenne 5-6 timer. Skulle det oppstå store kanter på lyset anbefaler vi at man bruker en kniv, skjærer bort og danderer kanten når man blåser ut lyset. Voksen er da myk og lett å forme.

Lakk, sølv og gullys: Dette er flotte lys, som kan gi et festbord det lille ekstra. Det man må passe på med denne typen lys er at når man blåser ut lyset er å fjerne den lakk eller metallfarge som evt. har lagt seg rundt veken. Dette kan man gjøre med en fyrstikk eller lignende. Gjør man ikke dette kan lysene være vanskelige å tenne i neste omgang.

Telys: Telys finnes nå med med metallkopp eller plastkopp. De leveres også med forskjellig brenntid som 4. 6 og 8 timer. Langtidsbrennende telys som 6 og 8 timer må kun brennes i staker som gir god ventilasjon. Dvs. at disse IKKE må benyttes i figurstaker/lukkede staker, som gir høy varme over lang tid, som kan føre til at lyset flammer opp og at det tar fyr i selve voksen. For telys med plastkopp er det VELDIG VIKTIG at lysene står helt rett i staken. Står telyset skevt vil flammen til slutt skli inn til kanten og plastkoppen kan smelte/ta fyr. Telys bør heller IKKE stå nære andre varmekilder som peis, ovner o.l. som kan tilføre lysene ekstra varme og få disse til å flamme opp

Lys med flere veker:  Enkelte kubbelys kommer med 3 eller flere veker. Denne type lys bør kun brennes på lysfat da disse trenger god ventilasjon. Anbefales ikke i lykter eller nede i glass, da flere flammer øker varmen og lysene kan dryppe kraftig. Alle veker bør tennes likt og lyset bør brenne så lenge at det dannes enn felles kant på lyset. Ikke brenn lyset i korte perioder slik at det danner seg 3 eller flere hull, da vil lyset senere forsette å brenne seg ned i hullene og man får liten glede av lyset. Ved første gang bruk bør man klippe vekene til ca 1 cm og tenne på nederst på veken slik at voksen trekker opp i veken. La det brenne så lenge (2-4timer). slik at voksen smelter ut til kanten, men ikke la det brenne helt ut til kanten slik at det begynnet å dryppe. La det danne seg en liten kant (0.5.cm) som den flytende voksen holder seg innenfor. Ellers kan det beskjæres og danderes som et vanlig kubbelys.

Følges ovennevnte råd for bruk av lys, vil man unngå å oppleve ubehagelige opplevelser. En viss risiko vil det allikevel alltid foreligge ved bruk av levende lys.

Feilvarer: Selv om vi har som mål å kun selge kvalitetsvarer fra anerkjente leverandører og produsenter kan enkelte feilvarer forekomme. Dette kan være produksjonsfeil, feil med veker, voks, stearin o.l. Skulle man være uheldig få en feilvare, ber vi om å få dette i retur. Vi erstatter da produktet og tar det videre med leverandør/produsent.

Colseth AS - Januar 2017

                                                             

                                                 

  1. Pill bort det du får til av stearinen med fingrene.
  2. Sett strykejernet på maks effekt, og finn fram litt kjøkkenpapir eller en hvit serviett (den bør ikke være farget, for da kan noe av fargen smitte over på stoffet). Dopapir fungerer også, forresten.
  3. Legg papiret over flekken. Start med to lag papir.
  4. Stryk over papiret med strykejernet. Varmen vil smelte stearinen, og papiret suger til seg.
  5. Gjenta med en ny og ren bit av papiret. Etterhvert som det blir mindre stearin å trekke opp, går du over til ett papirlag mellom flekken og strykejernet. 
  6. Fortsett til du ser at papiret ikke trekker til seg mer stearin.
  7. Du vil se at det fortsatt er en mørk flekk på stoffet. Denne vasker du forsiktig med en våt klut med litt oppvasksåpe på. Gjør dette mens stoffet fortsatt er varmt etter strykingen.
  8. Når stoffet tørker, er flekken borte! Hvis du har sølt på duken kan du vaske den i vaskemaskinen for å fjerne siste rest av flekken.

       ref. KK.no 4/1 2015

Totalsum:
    Til kassen
    (0)
    lagt til handlevogn